sunnuntai 18. toukokuuta 2014

Elävät markkinat

Täällä on ihanan värikkäitä kaikki markkinat, täynnä värejä, ääniä, tuoksuja, erilaisia ihmisiä ja tietenkin tavaroiden lisäksi thaihierontapalveluja! Olen kiertänyt kaupungin eri markkinoilla, osa niistä on avoinna joka päivä eli ovat ikäänkuin meidän ostarit tai torit. Kerroksia en ole löytänyt kuin kaksi, koska yleensä ne ovat kaikki katutasoisia ja suurin osa tarjonnasta on kaduilla aseteltuina myyntipöydille tai myyntivaunuihin. Thaihierontatuolit on raahattu jostain, koska niitä markkinoilla on todella paljon, jokaisen markkinakadun päässä!

Tänään on sunnuntaimarkkinat, jotka avautuvat klo 17.00.linkki markkinoille
Ostin sieltä viikko sitten thaihierontamaton ja -tyynyjä. Tänään menen käymään siellä. Ostoslistalla ei ole mitään, eikä kyllä mahdu rinkkaankaan. Ehkä kaunis iso laukku, joka vielä menee käsimatkatavaroissa. Sullon sinne kevyet tavarat, ja rinkkaan kaiken muun. Tai ehkä en osta. Testaan vielä onnistuuko pikkurepun kanssa kaikki tavarat matkaan, joka minulla on kulkenut matkassa Thaimaassa.

Alkoholin käytöstä

Mielenkiintoista markkinoilla on ihmiset. Kotona minua harvoin näkee missään markkinakojuilla, koska yleensä en osta mitään. Täällä kuitenkin näkee kaupungin sykkeen sellaisenaan, ilman alkoholia ja yöelämää. Sitäkin kyllä löytyy, sillä eilen illalla palasin myöhään lauantaimarkkinoilta ja törmäsin paikalliseen porukkaan, joka pelasi kortteja ja joi suoraan pulloista viinaa. Ei mitään olutta tai siideriä! Ihan viskiltä näytti. Ja pari viikkoa sitten, kun en muistanut lukita huoneeni ovea, asteli yöllä ihan täysin umpikännissä joku paikallinen ukko ovesta kuin kotiinsa, viskipullo kainalossa eikä ymmärtänyt mistään mitään. Säikähti varmaan, kun minä lakana päällä työnsin käsilläni ukkoa ulos, kuitenkaan koskematta - huusin out out! Kyllä se perääntyi, eikä varmaan muista mitään koko asiasta. Mutta minä olen muistanut lukita oveni aina.

Ensimmäistä kertaa huomasin eilen markkinoilla viinimyyntiä ja alkoholia pienissä pulloissa. Kojuissa notkui lähinnä turisteja siemailemassa paikallista hedelmäviiniä. Yökerhoja ja yöbaareja löytyy kaupungista. Eilen kävelin lähistöllä olevan yöbaarin ohi, ja siellä oli livemusiikkia. Ja asiakkaina suurin osa turisteja. Missähän ne nuoret bilettää, varsinkin paikalliset? Täytyypä kysäistä majapaikan tytöiltä.

Sisältöä löytyy

Ulkomaalaisia on vähänlaisesti, koska nyt ei ole paras turistikausi. Yleensä muita turisteja näkee markkinoilla vain muutamia, kaikki muut ovat erinäköisiä ja puhuvat kieltä, josta en ymmärrä mitään. Ei haittaa! Kysyn aina kohteliaasti saako kuvata, lupa tulee yleensä hymyn kera. Käsitöitä, valaisimia, rihkamaa, fishing pants -eli thaimaalaisten perinteisiä housuja monen mittaisina, hopeakoruja, kookospuusta valmistettuja koruja, tauluja, rasioita jne. Erilaisia ruokia, jotka valmistuvat grillissä, kattilassa paistinpannussa. Kylmiä juomia jäissä, itse tehtyjä yrtti- ja hedelmäjuomia, pullovettä. Ja elävää taidetta, musiikkia, soittoa, laulua ja tanssia. Kaikki sulassa sovussa, kenelläkään ei ole kiirettä eikä kukaan rynni ostoksille. Kaikkea on tarpeeksi tarjolla kaikille. Kilometreittäin, useilla kaduilla ja joka viikko. Testasin hintoja kaupungin kauppoihin verrattuna ja kyllä ainakin lauantai- ja sunnuntaimarkkinoilta voi saada tinkaamalla edullisempia ostoksia. Jos tietää mitä ostaa.

Olen ottanut matkan aikana kuvia mobiilikännykällä, kun jostakin syystä muuton jne sekamelskan keskellä olen unohtanut uuden kameran laturin jonnekin. Kuvat ovat nettiin ihan hyviä, mutta printteihin niistä ei ole. Liitän tähän muutamia otoksiani.

Kookospuusta valmistettuja rannerenkaita.

Paperi- ja kangaslyhtyjä.

Seinävaatteita.

Sepäntöitä.

Käsitöitä.

Erilaisten hedelmien siemenistä valmistettuja koruja.

Keskellä katua, kojujen välissä soittaa orkesteri. Annoin muutamille vähän kolikoita palkaksi.

Torimyyjät ruokatauolla.

Värikkäitä huiveja, pashminoita.

Keramiikkaa ja metallia yhdistettynä.

Pieniä lompakoita, käsilaukkuja.

Vaikka minulla on aina vesipullo repussa mukana, ostan yleensä jotain yrttijuomaa tai hedelmäjuomaa. Ja pieniä makeita välipaloja, hmm.... Tavallinen ruoka ei täällä paljon maksa, mutta jos tekee mieli leivoksia yms. tai alkoholia, hinta nousee ainakin triplasti. Ylellisyydestä pitää maksaa, ja köyhillä täällä niihin ei ole varaa. Jos valmistavat itse, niin sitten. Yleensä torimyyjänä on perhekunta tai joka tapauksessa yksityinen yrittäjä. Suuria brändeja ja ketjuja ei markkinoilta löydä. Vain paikallista. Ehkä osa on tuotettu Burmassa tai Malesiassa, Singaporessa - mutta Aasiassa kuitenkin. Meikäläisittäin katsottuna lähituotteita!

Lauantaimarkkinoiden kalaherkkuja, valitse jotain ja hetkessä se uppopaistetaan. Ja annos on valmis, kastikkeen saat itse valita.

Gacfruit, jakkihedelmä, terveyspommi. Katsopa alakuvasta mitä kaikkea vaikutuksia tällä hedelmällä on.
Lisätietoa suomeksi 

Koska nyt on selvästi jakkihedelmän kausi menossa, taidan tänään sunnuntaimarkkinoilla maistaa tätä uutuutta.

Eilen lauantaimarkkinoilta etsin kokkauspäivän päätteeksi jotain makeaa. Tämä käveli vastaan. Oli kuin meidän kuivakakku, mutta lämmin ja kostea!

Hierontaan käytetään perinteisesti näitä yrteillä täytettyjä nyyttejä. Ohjeessa luvataan viisi käyttökertaa, ensimmäisen käyttökerran jälkeen säilytettävä kylmässä. Olen kokeillut viime reissulla Koh Lakissa, oli outoa kun hieroja hakkasi näillä. Jälkikäteen olo oli taivaallinen.

Eli näillä jorinoilla tänään, koska nyt on pilvistä ukkosen jälkeen. Altaalla ei ole ketään ja minä saan rauhassa kirjoittaa tätä majatalon allasalueella. Netti toimii tässä hyvin, huoneessa välillä todella huonosti. Ei ole luvattukaan WiFiä huoneeseen, joten turha valittaa. Onneksi naapurissa on useita ravintoloita, joiden yhteydet joskus riittävät minun huoneeseen.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti