keskiviikko 6. marraskuuta 2013

Minäkö Dayrider?

Istun Sheffieldin bussissa lipulla, jossa lukee Dayrider! Olin matkalla Peak Districtin kansallispuistoon tyttäreni Hetan kanssa. Suunnitelmissa oli tunnin matka ensin bussilla Sheffieldin keskustasta Bakewelliin. Ja sieltä jalkapatikassa pari tuntia Chatswothin kartanoon ja toista kautta takaisin, pitkin Keski-Englannin kaunista viheriötä.

Bussilipun hinta oli £3.60, olin pyytänyt Hetan neuvosta return ticketin. En huomannut edes katsoa kuittia, jonka sain kuljettajalta ennenkuin paluumatkalla. Se on nyt minulla kotona tietokoneeni vieressä ja ihailen sitä, valkoista paperipalasta. Siinä on pohjalla painettu sinisellä Stagecoach -logoineen ja päälle kassan automaattiset merkinnät. Mutta lipulla on oma nimi, DAYRIDER.  Nimi on tosi mielenkiintoinen, lähes noin kirjoitettuna seksikäskin!

Tutkittuani nimeä tulin siihen tulokseen, että Sheffieldissä on kokeiltu vuosi sitten kuukauden ajan 2 4 1 - lippua, jossa voi matkustaa kaverin (two for one) kanssa päivän ajan missä päin aluetta tahansa, hintaan £3.40. Olisikohan nimi lippuun jäänyt siitä  - ei selvinnyt ainakaan minulle, sillä aikataulussa ei ollut mainintaa eikä nettisivuilla.

Joka tapauksessa minusta oli mukava oli Dayrider yhden päivän ajan!


Englantilaiset ovat keksineet oivallisen idean tehdä video, jossa kerrotaan yksinkertaisella mutta tosi kivalla tavalla miten alueelle pääsee - samalla siinä esitellään Peak Districtin kansallispuiston tarjontaa. Ja yllätys, yllätys, alueelta löytyy kondoolejakin! En kylläkään nähnyt niitä,  on puisto sen verran suuri, onhan se Englannin suurin kansallispuisto.





Heta tutkii Bakewellin opastuskeskuksesta ostettua karttaa. Ilman sitä olisimme olleet monta kertaa hukassa, koska merkinnät ovat ihan toista luokkaa verrattuna Suomen reitteihin. Jokamiehen oikeudet eivät päde Englannin valtakunnassa, joten parempi pysyä julkisilla reiteillä eikä eksyä yksityisille reiteille, joita risteilee siellä ja täällä.
 
Mahtava Chatswothin kartanon linna, ja sen kaunis puutarha. Kannattaa varata vierailuun aikaa koko päivä, sillä liput ovat £16.00 per henkilö. Me tyydyimme katselemaan tallirakennuksia, joihin oli hienosti sijoitettu pieniä myymälöitä, joissa myytiin käsitöitä ja jouluun liittyviä koristeita, paikallisia herkkuja jne.



Sammalta ja vihreätä, myöskin portin puuosat olivat kosteudesta sammaloituneet. Idyllinen kuva reitiltä, johon saattoi uppotua vain katselemaan ja hengittämään vihreyttä.



 Nurmikko oli hyvin kosteaa ja polut liukkaita syksyisen vesisateen jälkeen. Tuuli oli kohtalainen aukeilla paikoilla, mutta kauniissa syksyn metsässä sitä ei tuntunut. Pipo, villainen kaulahuivi ja hanskat olivat kuitenkin tarpeen, jos ei tuulta vastaan niin ilman suurta kosteutta varten.