torstai 7. helmikuuta 2013

Giitu ja buorre beaivi

Kerron eilisestä päivästä, vaikka blogeissa ollaankin tässä ja nyt. Tulin illalla kotiin niin myöhään etten jaksanut enää kirjoittaa ajettuani 600 kilometriä päivän aikana. Kävin nimittäin Ivalossa ja sattumalta päivä oli saamelaisten kansallispäivä.

Vierailin Saamelaisten aikuiskoulutuskeskuksessa http://www.sogsakk.fi/ jossa vietettiin avointen ovien päivää saamelaisten kansallispäivän kunniaksi. Syy käyntiini oli haastattelutapaamiseni rehtori Liisa Holmbergin kanssa, koska teemme Haaga-Perhossa http://www.haagaperho.fi/ opetus- ja kulttuuriministeriölle selvitystä kulttuurimatkailun organisoitumisesta Suomessa.

Radiosta sain lisäoppia saamelaisuudesta


Lähdin kotoa aikaisin Rovaniemeltä omalla autolla. Matkan pituus Ivaloon talvella on noin neljä tuntia taukoineen, joten ajattelin samalla päivittää Lapin uutiset kuuntelemalla radiota. Yle Suomi kertoi heti seitsemän uutisissa saamelaisten kansallispäivästä ja citytapahtumasta Kampissa Helsingissä. Asuuhan Suomen saamelaisista suurin osa Helsingissä. Asiasta on uutisoinut myös paikallinen media http://metro.fi/paakaupunkiseutu/uutiset/saamelaiskyla_nousee_keskelle_helsinkia/


Kuva auringon laskusta Ivalosta kohti Saariselkää klo 16.45.
Ylen toimittaja mainitsi samalla ettei taida tämä radiokanava kuulua ihan pohjoiseen, mutta siellä asiasta kuulee lisää Lapin omasta radiokanavasta http://yle.fi/uutiset/yle_lappi_-_toimitus_ja_yhteystiedot/5059752

Kuuntelinkin koko aamupäivän kyseistä kanavaa, jossa haastateltiin kiinnostavia saamelaisia ja heidän viime aikojen saavutuksiaan.

Perillä poroja ja koululaisryhmiä


Koulun pihalla tapasin ensimmäiseksi opettajan oppilaineen ja poroineen. Olipa vieraileva koululaisryhmäkin paikalla, joka tutustui poroihin syöttämällä niille jäkälää. Kovin olivat kiltin näköisiä poroja ja lapset käyttäytyivät eläimiä kohtaan luontevasti. Annoinpa itsekin jäkälää valkoiselle porolle, joka katseli minua kummissaan!

Jätin lapset ja porot pihalle ja menin tapaamaan rehtoria. Hän oli pukeutunut upeaan saamelaisasuun juhlapäivän kunniaksi. Haastattelun aikana sain paljon uutta sisältöä saamelaiskulttuurista ja matkailun koulutuksesta alueella, sekä tietenkin matkailuun liittyvästä kehittämisestä paikallisyhteisöt huomioiden. Kiitin rehtoria hyvästä haastattelusta ja poistuin koululta porojen ohi, jotka märehtivät vatsat pullollaan jäkälää.

Tädin luona samalla matkalla Näverinniemessä


Samalla reissulla kävin äidin siskon luona, joka on asunut Ivalossa jo 44 vuotta. Viimeksi tavattiin 17 vuotta sitten, kun vein venäläisiä asiakkaita Rajajooseppiin. Oli iloista nähdä tutut kasvot niin monen vuoden takaa, onneksi Facebook on päivittänyt viime vuosina hieman tapahtumia.


Paluumatkalla halusin tutustua syvemmin saamelaisuuteen ja kuuntelin radio Inarin lähetystä saameksi http://www.lanuti.fi/Suomeksi/Valitse-kunta!/Inari/Radio-Inari
Opin pari sanaa: giitu ja buorre beaivvi eli kiitos ja hyvää päivää.

Lisää päivän uutisia tässä http://areena.yle.fi/tv/1825792

Toivotan teille kaikille nyt hyvää yötä, buorre idja!