tiistai 22. lokakuuta 2013

Sivistystä ja viikinkejä!

Tänään seikkailin yksikseni Dublinin katuja Iidan ollessa UCDssa. Kävelin kuudennesta kaupunginosasta hiljalleen kohti ydinkeskustaa. Kipaisin välillä hyväntekeväisyyskirppiksellä, josta löysin kivan mekon 4 eurolla. Kerrankin järkevä ostos.

Melkein unohduin katselemaan muita kirppiksiä ja katutaidetta, ja historian havinaa, kun huomasin ajan kulun ja kiiruhdin kohti määränpäätäni, Temple Baria.





Bernard Shaw oli irlantilainen kirjailija, joka sai Nobel-palkinnon. Tämä talon ohi olen jo kävellyt muutaman kerran. Toimii pubina ja turistinähtävyytenä. 
Tarkoitus oli perehtyä syvemmin Dubliniin ja sen historiaan. Niinpä lähes juoksin i-pisteiden väliä ja kaikki neuvojat ohjasivat minua paikasta toiseen, niin että hermostuin ja hikoilin. Luulin jo etten ehdikään kun en löytänyt oikeaa paikkaa. Mutta sitten yllättäen olinkin jo oikeassa paikassa. Syy tähän sekoiluuni oli se, että seurasin katujen numerointia samaan tapaan kuin kotona Suomessa, mutta eihän se niin mene täällä. Kadun nimen yhteydessä on kaupunginosan numero, ei osoitteen numeroa. Eli talon seinässä on erikseen sitten pienellä oikea osoite.

Pat liddy's walking tours of Dublin - päivittäin tehtävä opastuskierros lähti Trinity Collegen nurkilta. Nyt oli vuorossa The best of Dublin, 2 tuntia ja 15 minuuttia. Laatuaikaa oppaan ja kahden muun turistin kanssa.

Kierros sisälsi ensin Trinity Collegen ulkoalueet. Sisälle kuuluisaan kirjastoon ei menty, mutta tiedänpähän missä käyn seuraavalla Irlannin reissulla. Sieltä siirryimme vanhaan parlamenttitaloon, joka on nykyään pankin omistuksessa. Kävely kauniissa ja lämpimässä auringonpaisteessa (+17) oli tosi kivaa, varsinkin sivistyneessä seurassa. Mukana oli vain pariskunta Connecticutista ja minä, suomalainen.

Guinnessin olut on maailman kuulu, mutta tiesittekö että Arthur Guinness perusti köyhille asuntoja Dublinin lisäksi Amerikkaan. Asujalle oli kolme ehtoa, joista muistan vain kaksi - piti käydä töissä eikä saanut juoda! Koska juopot eivät maksaneet vuokria. Siinä oli kiusausta, juodakin hyvää Guinnessia vaiko menettää Guinnessin asunto!


Keskiajan kortteli ja viikinkien historia oli hieman kertausta Galwayn opastukselle, mutta tulipahan kerrattua. Kävelyreitillä oli kauniita laattoja, joihin oli upotettu viikinkien haudoista löydettyjä esineitä tai paremminkin kopioita niistä (kuvassa).



Mitä yhteistä on Irlannin parlamenttitalolla ja Washingtonin Valkoisella talolla?  The Leinster House on maan vanha parlamenttitalo, joka on identtinen Valkoisen talon kanssa. Alakuvassa opas Liam Greene näyttää piirustuksia.

Nyt taitaa tulla uni koneellekin, kun ei oikein onnistu tekstien liittäminen kuvien yhteyteen. Huomenna kuitenkin vielä päivä Iidan koululla ja sitten illalla lento Manchasteriin ja junalla Sheffieldiin.



1 kommentti:

  1. Vau! Kuulostaapa mukavalta reissulta. Ja kiva, kun sulla on tekstissä linkitykset.
    -Venla

    VastaaPoista